Femeile.

Un mare poet şi gânditor al neamului nostru (Eminescu) a zis despre femeie ca este . In vorbele lui a pus mult adevar pentruca de fapt femeia poate fi un înger ceresc când işi pune însuşirile şi darurile ei sufletesti in slujba lui Hristos; dar poate fi şi un diavol cand işi pune insuşirile in slujba diavolului.
Femeia cea evlavioasă si cuminte este cu adevdrat un inger in casa omului şi tace un raiu din căsuta lui, dar femeia cea cu năravuri rele face un iad din casa omului. Dar lucrul acesta se poate vedea nu numai în casa omului, ci si afara in vieata satelor şi oraşelor. Cele mai multe din satele noastre sunt pline de împarecheri şi zavistuiri. Pricina cea dintai si cea mai mare a acestor împărecheri sunt femeile. Preoteasa i amărâta cu notaráşita, dascålita cu biraita, Lita asta sa certat cu ceea şi ceea cu cea laltă şi in vrajba asta apoi temeile bagă şi pe barbatii lor şi bagá pe urmå tot satul în mănii şi lupte ce tin ani de zile, aşa precum şi Grecii s’au războit cu Troienii 10 ani de zile penru… o muiere (Elena)
Ducă preoteasa, dăscălita, notarăşita, birăita şi celelaite femei fruntaşe ar fi Mironositele din Evanghelie cari binevestesc pe Hristos şi stau in slujba Lui, atunci vieata satului s’ar schimba cu totul, pacea lui Hristos ar spori şi împarecherile ar scadea.
Femeilor! Voua vi-s’au dat daruri şi bogatii sufleteşti mai alese şi mai multe ca bárbatilor. Puneti-le in slujba lui Hristos. Puneti caldura inimii voastre, puneti dragostea voastrd, puneti dulceata din graiul vostru in slujba lui Hristos şi a evangheliei, aşa precum vedeti pe femeia din chipul de mai jos că sta la picioarele lui Isus.
Fa-te si tu femeie o Mironosită ce vestesti şi lätesti intre oameni pacea si dragostea li Hristos!

P. Trifa.

Parintele Iosif Trifa Lumina Satelor Nr.15 – 22/02/1923