Tu, Doamne, eşti Tatăl nostru, Tu, din veșnicie, Te numeşti „Mântuitorul nostru“. Isaia c. 63, v. 16.

Istovită de războaie şi greutăţi, omenirea îşi caută întărirea în alcohol şi opium…
— o interesantă conferinţă a unui învăţat din Paris. —

       Un medic vestit din Franţaa ţinut la Paris o conferinţă despre starea biologică (sănătatea trupească) a omenirii de după războiul cel mare. A spus lucruri foarte interesante. «Generaţia de azi — a zis întrealtele învăţatul — e o generaţie slăbită şi istovită trupeşte şi sufleteşte. Focul războiului şi greutăţile traiului de azi au slăbit puterea de rezistenţă trupească şi sufletească a oamenilor.
       Omenirea istovită caută un razim, un sprijin şi a aflat acest razim… în alcohol. E îngrozitor cât se bea azi. Europa este într’o perpetuă (nesfârşită) beţie de alcohol, iar popoarele din Asia şi Africa folosesc o otravă şi mai rea decât alcoholul: opiumul (o otravă ce trezeşte în om un felde beţie de plăceri). Cu un astfel de razim mincinos — încheie medicul — ca mâine vom avea oomenire roasă de alcohol şi ruinată complet trupeşte şi sufleteşte…
       Drepte observări! Noi le întregim şi cu evanghelia. Oamenii de azi beau pentru că se simt istoviţi şi nu cunosc pe Cel ce a zis: «Veniţi la Mine toţi cei osteniţi şi Eu vă voiu odihni pe voi» (Matei 11,23). Oamenii beau pentru că nu cunosc pe Acel razim minunat care este Isus Mântuitorul şi viaţa ce-a trăită cu El. Oamenii beau pentrucă nu cunosc tăria, puterea şi «beţia» ce o dă Duhul Sfânt, Duhul Domnului. Ei se întăresc cu duhul diavolului, cu alcoholul. Diavolul şi-a găsit şi el un duh al lui: alcoholul cu ajutorul cărui parcă ameninţă să pună iar mâna pe cârmuirea pământului.
       «Creştinătatea» din Europa ţine recordul: e plină de alcohol şi de beţie. Europa cea «creştină», e un uriaş depou de unde se împarte alcohol în toată lumea. Ce ruşine! şi ce grăitoare dovadă că Europa nu cunoaşte pe Mântuitorul. De praznicul Duhului Sfânt, eu te întreb, iubite cititorule, cu care duh te întăreşti tu: cu Duhul Domnului sau cu duhul diavolului??
Articol din «Lumina Satelor» 1927 Nr.24 pag.3