,,…Şi l-au dat afară.
Iisus a auzit că l-au dat afară ; şi când l-a găsit , i-a zis: Crezi tu în Fiul lui Dumnezeu?”
Ioan 9:34,35.
Întâmplare se petrece în Ierusalim, probabil în templu. Omul fusese orb din naştere iar Hristos l-a vindecat . Până atunci pe farisei nu i-a interesat de soarta lui dar acum că vedea pentru ei era o problemă . Era o problemă pentru că ,, era o zi de Sabat când facuse Iisus tină , şi-i deschisese ochii.” Şi îi mai deranja faptul că fostul orb îl mărturisea pe Domnul …
Şi atunci l-au dat afară . De fapt cei de atunci l-au mai pus o dată la marginea societații cu o farfurie în mâna să cerşească la uşa templului , iar acum omul vedea şi simțea încă o dată cât de răi pot fi cei care în acel moment ar fi trebuit să se bucure împreună cu el . A simțit încă o dată ce înseamnă să fii singur în mijlocul mulțimii. Şi atunci pentru el s-a făcut încă o minune . Dumnezeu l-a căutat să-l mângâie. Evanghelistul Ioan surprinde exact întâmplarea . El nu scrie că L-a întâlnit întâmplator , nu scrie că din trecere drumul Lui s-a intersectat cu cel al omului dat afară . Ci ne scrie ca să avem mărturie peste veacuri că Hristos l-a căutat şi l-a găsit. Pentru că Domnul a fost şi El dat afară din Nazaret , a fost dat afară din Gadara , a fost dat afară din templu şi ştia ce înseamnă să fii singur , parăsit şi neînțeles de oameni şi de frați. Şi de aceea l-a căutat ca omul să nu fie singur şi nemângâiat.
Întâmplarea de mai sus se petrece şi astăzi . Zilnic din cauza lui Hristos oameni sunt dați ,, afară” din societate , dintre prieteni , din familie şi uneori chiar din adunare. Şi atunci iarăşi Domnul vine şi îi mângâie pe ai lui.
Au plecat cu toții acasă . Fariseii supărați , vecinii mirați , părinții mulțumiți că încă mai făceau parte din sinagogă. Dar unul singur a plecat cu inima plină de pace şi de fericire pentru că s-a întâlnit cu Domnul . Unul singur a simnțit că chiar dacă nimeni nu l-a vrut lui Hristos i-a păsat de el .
,, O, mereu de-aş fi pribeag / Toate -a vieții toamne / Ura tuturor s-o trag / Mi-e deajuns că mă ai drag / Azi Tu Doamne. ” T.D.
O zi plină de mângâierea lui Hristos.
Viorel Seria